Vinproduktionen i Odsherred er ambitiøs og for længst godt på vej. Vinavlere producerer allerede i dag særegne karaktérvine, som efterspørges af terroir-bevidste restauranter.

Og det er ikke uden grund. Vinavlernes stræben efter kvalitet er en bærende årsag, men Odsherred er desuden et geologisk og klimatisk smørhul for dyrkning af druer, der trives i køligere egne.

Resultatet er reelle terroir-vine, der afspejler de helt lokale og gunstige forhold i jorden og vejret. Vine med en aromaprofil, der skattes højt af restauranter med fokus på en lokal, grøntsags- og urtedomineret, nordisk gastronomi.

Som i vil kunne se nedenstående er det ikke bare en sjov fidus vi har fundet på med et Vindistrikt – Det grunder i et faktuelt potentiale, hvor vi taler om at der bare i Odsherred er over 1000 ha sydvendt skråninger, hvor vindyrkning ville være muligt.

Vindistrikt er ikke noget man bliver hen over natten, og derfor skal dette initiativ også Måske årtier, men slev om der er lange perspektiver, så siger det sig selv, at et sted skal man starte, og det er så det vi gør nu i NCLF, ved at samle de mange positive kræfter og ganske enkelt begynder at arbejde os fremad – vi har ambitioner om at Odsherred og omegn vinpotentiale selvfølgelig skal have en direkte effekt på den lokale økonomi, via erhvervsøkonomien, men regner også med at dette initiativ på sigt vil være et attraktivt tiltag i forhold til både image, bosætning samt ikke mindst turisme.

Hør avleren, sommelieren og geologen forklare, hvorfor Odsherreds vinproduktion er værd at smage nærmere på.

VINAVLER – Niels Fink, Vejrhøj Vingård

Vinavl i Odsherred

I de seneste årtier har vinavlen bevæget sig nordpå i Europa. Der er blev opbygget en ganske stor produktion i England, og der er etableret mange mindre vingårde i Holland, Nordtyskland og Danmark – og såmænd også i Sverige og Norge.

I det nordvestlige Europa forenes køligheden med lange, lyse sommerdage, der giver masser af soleksponering. Hertil kommer milde vintre, der er præget af Atlanterhavet og Golfstrømmen.

De lokale forhold – geologisk og klimatisk, og hver årgangs særlige vejrlig – er afgørende for vinens karakter og kvaliteter. Det gælder både i de klassiske vinområder og for de nyere, mere utraditionelle dyrkningssteder.

Skal man vurdere Odsherred med en vinavlers øjne, kan man desuden fremhæve

  • at det er et af de mest solrige steder i Danmark
  • at stort set hele herredet ligger tæt på havet. Det giver milde vintre, en meget lille risiko for frost i maj, og varme i efteråret. Det giver også blæst, som er med til at tørre vinstokkenes løv for morgenduggen og efter regn, så risikoen for angreb af meldug og andre svampe formindskes
  • at morænelandskabet byder på mange sydvendte skråninger. De er begunstiget af en mere intens solindstråling. I kolde nætter er skråningerne også forholdsvis varme, fordi den kolde luft falder ned ad bakkerne og lægger sig i lavningerne. Morænerne byder også på en blanding af lette og tungere jorde. Vinstokke kan især trives godt på magre (sandede, stenede) jorde. Med forskellige dyrkningsmetoder kan vinavlen tilpasses de lokale jordforhold

Nye druesorter er blevet tilgængelige i de senere år. De er resultatet af et omfattende forædlingsarbejde, hvor hensigten har været at krydse sig frem til sorter, der er modstandsdygtige over for svampeangreb og andre plantesygdomme. Nogle af disse sorter har vist sig at være særligt egnede til dyrkning under nordlige himmelstrøg, fordi de modner hurtigt.

Klimaforandringer med mere permanente temperaturstigninger vil også på sigt kunne påvirke mulighederne for at dyrke vin forskellige steder. En global opvarmning vil flytte vindyrkningsområderne tættere mod polerne, så Tyskland i højere grad vil blive et rødvinsland og Danmark vil blive hjemsted for vindyrkning, der ligner den klassiske tyske.

SOMMELIER Peter Fagerland, Dragsholm Slot

Nordisk mad og koldklima-vin

Maden
I slipstrømmen af Nomas succes med brug af nordiske råvarer, har det regionale køkken vundet stor popularitet med sin særegenhed og fokus på terroir. Det nordiske køkken er blevet forfinet og bestemmes mere og mere af, hvad sæsonen byder på. Der er kort vej fra jord til bord hos mange af de restaurationer, som arbejder i den nordiske tankegang. De dyrker selv eller har tætte lokale samarbejdspartnere som leverer urter, frugt og grønt, når disse er på deres kvalitetsmæssigt højeste.

Vi arbejder med sammensætning af retter med meget delikate smage i højsædet, og forfiner kontinuerligt, hvilke karakteristika, der skal fremhæves. I stigende grad spiller syren en rolle i sammensætningen med grønne, bitre smagsnuancer eller sødmefulde noter fra rodfrugter. Alt dette pakket ind i umami og salt.

Vinen
I den nordiske, gastronomiske tankegang ligger også, at vi gerne vil finde vinene tættere på de kolde regioner. I koldere egne modner druerne generelt over en længere periode, hvilket giver en anden aromaprofil, højere syre og en større dybde. Og netop syren, dybden og den grønne profil er noget, som det nordiske køkken er meget taknemmelig overfor. Sådan en aromaprofil finder vi i vine fra køligere egne af Tyskland som Mosel og Pfalz, i Frankrig som Jura, Bourgogne, Beaujolais, Loire og Champagne, samt i Østrig – og nu også i Danmark.

Danmark som vinland har udviklet sig i en positiv retning de seneste 10 år. Hvidvine og bobler samt frugtvin fra frugter dyrket i det kolde klima med langsom modning giver lige præcis den profil, som matcher den nordiske mad særlig godt. I takt med flere terroir-baserede køkkener i Danmark styrkes fokus på det at kunne servere lokale afgrøder sammen med lokalt dyrkede vine. Særligt vine på druen solaris med sin kraftfulde aromaprofil og friske syre har de egenskaber, man med fordel kan matche med et køkken, der arbejder med fokus på med urter og grøntsager.

I Odsherred mærker vi, at kvaliteten af dansk vin løfter sig markant disse år i takt med, at stadigt flere vinmarker skyder op, og flere vinavlere oparbejder stor formåen i en søgen efter den ypperste kvalitet. Det glæder vi os over på Dragsholm Slot, hvor vi har arbejdet målrettet med lokale vine de senere år med store resultater og præcise match.

GEOLOG – Jakob Walløe Hansen,  Unesco Geopark Odsherred

Odsherreds geologi og landskabets betydning for vinproduktion

Alt tyder på, at netop i Odsherreds geologi og geografi findes en række gunstige faktorer for vindyrkning. Den nuværende geologi er i store træk resultatet af hændelser, der fandt sted under den seneste istid for mere end 10.000 år siden. Perioden har i omfattende grad sat sit præg på store dele af Danmarks landskab, men intet andet sted så komplekst, pæda­gogisk og smukt, som i Odsherred.

Istidens indvirkning på landskabet ses her overalt og domineres af de tre store randmoræner kaldet Odsherredbuerne. Landskabet er dog mere end blot høje og bølgede bakker. De flade områder i Odsherred defineres ofte ved de aktive kystlandskaber, og er dermed beviset på at isen stadig i nutiden præger landskabet. Allerede for 100 år siden så man Odsherreds landskab, som en klassisk model for, hvordan gletsjere udvikler sig i flade landskaber. I dag er fokus dog ikke kun på processerne bag, men lige så meget på, hvad geologien rummer af hemmeligheder for fremtidig produktion af fødevarer og, måske mest interessant, produktionen af vin.

Istid, afsmeltning, havniveauændringer og landhævning har alle sat sit præg på undergrunden og har de senere år vist sig at være særdeles gode jorde til vindyrkning. Det er med al sandsynlighed en kompleks kombination af faktorer, der har indflydelse på den endelige råvare. Men ud over druernes variationer, klima og produktionsmetoder, er geodiversiteten afgørende. Undergrundens sammensætning og indhold af bjergarter – den mineralogiske sammensætning – spiller en indgribende rolle i kultiveringen af planter. Og undersøgelser har vist, at ingen anden form for kultivering af planter, er mere afhængig af undergrunden end netop vitikultur, altså dyrkningen af vin.

Undergrunden afgør tilførsel af næringsstoffer og mineraler til planten, og her spiller kalium især ind. Dette grundstof findes i mange af de bjergarter, isen førte med sig til Odsherred for tusinder af år siden, og som i dag udgør en stor del af de mange morænejorde, som vinen vokser i, fx ved Vejrhøj Vin og hos Ørnberg Vin på Sjællands Odde.

Mængden af vand og dets flow i undergrunden er også afgørende, og meget våde jorde eller tørre jorde giver ikke gode betingelser for vækst. Derimod giver veldrænet jord gode muligheder for, at rødder kan trænge dybt ned i en porøs jord.

Endelig er der topografien. Højden og antallet af soltimer spiller naturligvis ind. Odsherred præsterer ikke mange højdemeter. Men det kan faktisk være en fordel, for sydvendte skråninger i lave områder opnår nemmere en høj og maximeret solvarme, som blot forstærkes, hvis der tæt op af er store mængder vand, der kan reflektere solens stråler. Alt i alt er der mange elementer, der lægger grund til en ambitiøs fremtid for Odsherred som storspiller inden for vindyrkningen.