Forprojekt for Det Nordiske Fødevarecenter

Forprojekt for “Det Nordiske Fødevarecenter – for udvikling af lokale fødevarer”

Forprojektets formål er at fremme innovationen i landdistrikterne gennem konceptmodning og etablering af Det Nordiske Fødevarecenter, DNF, der blev igangsat i 2016 under navnet Nordisk Center for Lokale Fødevarer, NCLF.

Lokale fødevarer efterspørges både regionalt og globalt, og med denne efterspørgsel følger behov for professionalisering af hele værdikæden indenfor lokal fødevareproduktion. Der skal skabes mulighed udvikling af nye forretningsmodeller, innovationspraksis og organisering samt etablering af nye samarbejder. Kun ved at nytænke en organiseret og samlende indsats for lokale fødevarer vil det lykkes at udvikle og udnytte den kommercielle og madkulturelle værdi, som de lokalt producerede fødevarer repræsenterer.

Forprojektet løber over to år og afsluttes i foråret 2017. Det omfatter:

  • Udvikling af indholdselementer til de bærende dele af DNF (innovation/inkubation/iværksætteri – uddannelse og forskning – forbrugerrettede vinduer)
  • Identifikation af virksomhederens udviklingsbehov, udviklingsparathed og innovationskompetencer
  • Etablering af relationer og netværk til samarbejdspartnere
  • Lokalitet, herunder behovsafdækning og arkitektforslag til transformation af de eksisterende bygninger på Rådhusvej 75, 4540 Fårevejle
  • Studierejse til innovative, helhedsorienterede og succesfulde fødevarecentre University of Gastronomic Science nær Torino, Italien, samt Alicia Foundation nær Barcelona, Spanien
  • Formidlingsindsatsen systematiseres og professionaliseres
  • Fundraising

Etablering af DNF forventes at:

  • Udvikle og styrke små og mellemstore fødevarevirksomheder i området
  • Styrke innovation, entreprenørskab og iværksætterkultur i hele værdikæden
  • At skabe arbejdspladser i fødevarebranchen samt på selve centret

Partnere: LAG Midt Nordvestsjælland og Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne.

Færdigheder

Indsendt den

12. maj 2016