De seneste par år er Anneberg Kulturpark blevet et samlingspunkt i Odsherred indenfor kultur og fødevarer, og er bl.a. karakteriseret af en markant hub af innovative fødevareværksættere, som NCLF har været med til at fremme. Men dét med fødevarerne lå slet ikke i kortene, da den private investor Gitte Klausen overtog det tidligere sindssygehospital i Nykøbing Sjælland i 2018. Hun var faktisk klar til at rive stedets rummelige køkkenfaciliteter ned, men da erhvervsafdelingen i Odsherreds kommune kontaktede hende, kom hun på andre tanker: Industrikøkkenerne kunne måske bruges af områdets mange små producenter af lokale fødevarer. Stien var nu lagt, nye ideer spirede og NCLF kom hurtigt på banen. Og her har vi faktisk været siden!

De første flytter ind
Med Jesper Zeihlund fra NCLF som rådgiver og sparringspartner på fødevardelen, begyndte visionerne om en hub med lokale fødevareproducenter langsomt at tage form. Blandt de første, der flyttede ind i bygningerne, var Rørvig Catering, Rørvig Dessert og Isøre Is, og siden kom Dansk Tang, der på det tidspunkt var i sin spæde start. De to partnere bag tangeventyret, Claus Marcussen og Simon Weber, havde en meget lokal forankring og høstede bl.a. tang i den nærliggende Isefjord, så Annebergparkens placering og faciliteter var optimale for dem. NCLF fik også sit satellitkontor, ligesom Dansk Videncenter for Tang bredte sig i nogle af lokalerne, som en naturlig forlængelse af den spirende interesse for tang som fremtidens grønne fødevare. Efter Gitte Klausens overtagelse er køkkenbygningerne blevet renoveret og moderniseret og produktionspladser er blevet skabt, hvilket også iværksætterne Contempehrary, Højsgaards Mikrovineri og senest brygmester Søren Wagner nyder godt af.

Grøn rejse fra København
Parret Sabine og Tobias Harboe, der står bag Contempehrary, flyttede til Odsherred fra København i 2019 med drømmen om at gøre plantebaseret tempeh til deres levevej, og her havde mødet med Jesper Zeihlund og NCLF en stor betydning, da de kiggede sig om efter kulinariske ligesindede i deres nye område.
”Jesper var helt på bølgelængde med vores visioner indenfor mad og gastronomi, og han talte vores sprog. Han er god til at booste ens drømme og i det hele taget til at fremhæve hele Odsherred som et område, der kan noget særligt indenfor mad,” lyder det fra Sabine Harboe, der fortsætter: ”Det har også været fedt for os at være en del af Food Camp-arrangementerne og NCLF’s arbejde med at trække de unge herop, der skal stå i restaurantkøkkenerne i fremtiden. Restaurantbranchen er vigtig for os, og her har vi også brugt Claus Marcussen og Claus Henriksen til sparring. Det er dejligt at kunne læne sig op ad nogen, der har samme målgruppe.”

NCLF åbner døre
Netop NCLF’s tætte bånd til Hotel- og Restaurantskolen (HRS) fremhæves også af Claus Marcussen fra Dansk Tang, der siger: ”Gennem Food Camp-turene har NCLF medvirket til at åbne dørene til HRS, og det er årsagen til at de er blevet kunder hos os. Vi oplever tit, at vi får kunder gennem NCLF’s netværk – pludselig ringer telefonen, og så har Jesper Zeihlund anbefalet dem at ringe til os. Det har vi nydt meget godt af. Vi tog i fællesskab fat i Claus Henriksen og anbefalede ham at åbne sin restaurant her. Det har vi i Dansk Tang også meget gavn af, fordi vi laver mange tangsafariture i fjorden, og mange virksomheder synes det er en fed oplevelse at slutte på restauranten med et lækkert måltid efter at have været en tur i vandet. Claus Henriksen er jo kok, men jeg ser ham også som en fødevarevirksomhed og et samlingspunkt i Anneberg Kulturpark,” afslutter Claus Marcussen.

Samarbejde med hele fødevarebranchen
NCLF har fra starten haft en aktiv rolle i at fremme interessen for iværksætternes produkter via de mange aktiviteter, som NCLF har været med til at organisere og promovere i området. Gennem et nært samarbejde med områdets landmænd, uddannelsesinstitutioner og restaurantbranchen, er emner som selvforsyning, stedbundne fødevarer og den kulinariske kvalitet blevet et fast omdrejningspunkt, der er konstant under udvikling, og som løbende forgrener sig i nye tiltag, som senest altså også har bidraget til, at områdets gastronomiske mester indenfor det jordnære køkken, kokken Claus Henriksen, har slået rødder her.

Facilitator og sparringspartner
”NCLF er rigtig gode til at få fat i de kompetencer, der er, og bruge dem. Faktisk synes jeg, at de finder muligheder i både tanken og i historien! De finder ting, der hænger sammen og som passer sammen,” lyder det fra Claus Henriksen, der åbnede sin restaurant Atom/Mota i Anneberg Kulturpark i sommeren 2021. Han uddyber: ”Jesper Zeihlund fra NCLF var f.eks. med til at introducere tanken om, at jeg kunne åbne min restaurant her. Han var også med til at facilitere den gastronomiske sommerkabaret, vi afholdt på restauranten, hvor NCLF var medvært for flere middage med temaer som selvforsyning og lokale fødevarer, sammen med vores fælles kulinariske legekammerater som f.eks. Francis Cardenau og Søren Wiuff.
For mig er NCLF en sparringspartner, der forstår mig. Det er en måde, jeg kan komme igennem med nogle ting på, og et sted, hvor man kan få hjælp til sine ideer,” afslutter Claus Henriksen.

 

Alle fotos til artiklen er taget af Benita Marcussen.