Gråænder, skudt af jægere fra Lammefjorden, gris fra Hørve og oksekølle fra Veddinge Bakker. Mere lokalt bliver det ikke, hvis du står i Odsherred og er sulten efter egnens gode råvarer. Og kødet er blot nogle af de lokale ingredienser, som Nationalt Center for Lokale Fødevarer (NCLF) har skaffet til 75 nystartede elever fra Hotel- og Restaurantskolen i Valby, der i år holder deres introtur i Odsherred sammen med seks faglærere den 18., 19. og 20. september.

Ud til råvarerne
Udover at få fat i producenterne, har NCLF skræddersyet et Food Camp-program, så de unge elever – udover det sociale samvær – får nye faglige input og fingrene helt ned i de lokale råvarer. Grøntsagerne er sponsoreret af Geopark Odsherreds Besøgsmark, hvorfra kokkeeleverne har fået lov til at forsyne sig frit. Desuden skal de under Food Camp-opholdet begive sig ud i Odsherreds spiselige landskab og bl.a. høste tang med Dansk Tang og på gastro-gåtur med naturvejleder Jørgen Stoltz for at finde ekstra ingredienser i naturen.

Naturvejleder Jørgen Stoltz tager hånd om Odsherreds spiselige landskab. Foto taget af Benita Marcussen

Gratis høstfest-buffet
Kokkeeleverne bliver indkvarteret i Anneberg Kulturpark i Nykøbing Sjælland, hvor der i forvejen er et fødevareiværksættermiljø, og som har velegnede, campusagtige omgivelser. Det hele kulminerer i en gratis, uformel høstfest-buffet torsdag d.19. september kl. 17-20 i Anneberg, hvor alle er velkomne til at komme forbi og hilse på de unge og smage, hvad de har fået ud af Odsherreds lokale spisekammer.

Anneberg Kulturpark i Nykøbing Sjælland. Foto taget af Goldman Visuals

Skaber værdi for alle
Ifølge Jesper Zeihlund, der er leder af NCLF, er en Food Camp som denne et godt eksempel på, hvordan NCLF griber arbejdsopgaverne an: ”Der er mange, der taler om den store afstand mellem land og by, og om, at det er svært at forbinde landbruget, forbrugeren og gastronomien. For os er denne Food Camp et bevis på, at det faktisk ikke er så kompliceret, hvis bare man har en praktisk tilgang. For os er det en meget konkret opgave at løse – det handler om at bruge vores store netværk og mange telefonnumre! Ved at få de unge kokkelever fra København til Odsherred og bringe dem nærmere råvarerne, har vi allerede nedbrudt en barriere. Og ved at få de lokale producenter i spil, lade de unge selv skabe måltidet og invitere de lokale beboere i området til at smage på det hele, får alle en både lærerig og velsmagende oplevelse, som skaber værdi for alle!” lyder det fra Jesper Zeihlund.