Kragerup Gods ved Ruds Vedby i Kalundborg kommune har taget et unikt initiativ, der bygger på godsets historiske, kulinariske virke. Godsejer Birgitte Dinesen og hendes mor har fremskaffet en stor mængde opskriftbøger og noteshæfter gta godset, hvor af noget af materialet kan dateres tilbage til starten af 1800-tallet.Initiativet fra Kragerup Gods er interessant, da man på daværende tidspunkt havde en ganske logisk holdning til begrebet
”Lokale Fødevarer”. Det var dengang ikke et markedsføringstiltag, men ganske enkelt et grundvilkår for godsets køkkenpersonale at bruge de råvarer, de havde i området. Da opskrifter og notater helt sikkert er fra Kragerup Gods, er det et stykke enestående og konkret kulinarisk kulturhistorie. Hvis man skal komme med et bud på en oprindelig madkultur i Danmark, er det oplagt at se på godser og herregårdskøkkener; der fandtes hele paletten af mad – lige fra grød til tyende til store aspic anretninger til adelen og herskabet.

Køkkenchef Frank Andersen og Linda fra NCLF selvtilfredse over dagens resultat

NCLF har hjulpet Kragerup med at se forretningsmuligheder i det spændende fund, og har været med til at igangsætte en innovationsproces omkring dette.

Nogle af opskrifterne er næsten 200 år gamle og næste skridt er at genfortolke retterne i en 2017 version, og stadigvæk have den grundlæggende ide bevaret. Vi har netop været sammen med Kragerups Køkkenchef i køkkenet, hvor NCLF´s medarbejdere Linda og Jesper, har trukket i kokketøjet for at hjælpe med egentlige nye retter – Næste skridt er at NCLF skal hjælpe Kragerup med at udbytte det enorme oplevelsesøkonomiske potentiale der er i genialiteten – Der findes i dette initiativ en enorm oplevelsesøkonomisk værdi, der selvfølgelig også skal sættes i spil – Oplevelsesøkonomi og forretningsudvikling omkring dette er også en af NCLF specialer, som både Berit Nørgaard og Jesper Zeihlund har praktiseret gennem mange år.

Visionen med det unikke kulinariske stykke dokumentation, er at den lokale madhistorie skal være grundlag for at områdets lokale fødevareproducenter, uddannelsesorganisationer med flere får glæde af det både i forhold til viden og ligeledes får et kommercielt udbytte. Kragerup gods har i øvrigt selv allrede en nicheproduktion af eksempelvis kødkvæg og har en stor tradition for at bruge lokale fødevare i deres omfattende restaurationsdrift.

Jesper Zeihlund fra NCLF tænker videre over dagens udbytte