Mandag den 22. august 2016 blev Madakademiet under Nordisk Center for Lokale Fødevarer indviet i den tidligere byrådssal og kantine i halvdelen af Fårevejle Administrationscenter midt på Lammefjorden, og det skete med hurraråb og snoreklipning ved direktør Søren Kühlwein Kristiansen fra Hotel- og Restaurantskolen i Valby, borgmester i Holbæk Kommune Søren Kjærsgaard og Odsherreds borgmester Thomas Adelskov.I 2014 havde vi drøftelser i Odsherred Erhvervsråd og Odsherred Byråd om, hvordan vi kunne arbejde med de lokale fødevarer, og det resulterede i dannelsen af NCLF – Nordisk Center for Lokale Fødevarer, som siden 1. januar 2016 har haft ikke bare Odsherred, men hele Nordvestsjælland som base, idet Kalundborg og Holbæk Kommuner er med, sagde borgmester Thomas Adelskov ved indvielsen, der foregik i det bedst tænkelige vejr og efterfølgende bød på en menu fremstillet af lokale råvarer – tre slags pølser og stegt ungdyr fra Nr. Asmindrup Slagteren, fermenterede grøntsager fra restaurant Suri og Dragsholm Slot og vin fra Vejrhøj Vin.

Det er gået stærkt

– Det er gået rigtig stærkt med at få etableret dette fællesskab, som vil skabe vækst og arbejdspladser og nye smagsoplevelser ikke bare for Nordvestsjælland, men for hele landet, sagde borgmesteren med henvisning til den 10. klasse fødevarelinje, som Hotel- og Restaurantskolen netop har startet, foreløbigt med to elever, men senere i efteråret flere, når der også bliver brobygningselever fra folkeskolen samt grundforløb i gastronomi på stedet.

1. marts 2016  underskrev  kommunen lejeaftale med Hotel- og Restaurantskolen, og byrådet vedtog at flytte medarbejdere fra administrationscentret i Fårevejle til rådhuset i Højby, som skal udbygges. I Fårevejle er fortsat Job- og Ydelsescenter.

Første gang i skolens historie

Direktør for Hotel- og Restaurantskolen Søren Kühlwein Kristiansen sagde, at det var første gang i skolens 100-årige historie, at undervisningen var flyttet uden for hovedstaden. Han fortalte, hvordan han havde haft en positiv dialog med borgmester, kommunaldirektør og embedsmænd fra Odsherred for et halvt år siden og syntes, det var en god idé at etablere et lokalt uddannelsessted tæt på fødevareproducenterne.

– Vi glæder os rigtig meget, og selvom der endnu ikke er så mange elever, er vi optimister og positive og tror på, at vi i løbet af få år får behov for at udvide med endnu et køkken her, sagde Søren K. Kristiansen.

Underviser på stedet, Jan Eriksen, fortalte, at køkkenet havde landets bedste udsigt til de omgivende grøntsagsmarker på Lammefjorden og fandt det optimalt at være nabo til råvarerne lige uden for døren.

Leder af NCLF Berit Nørgaard sagde, at der var høje ambitioner og mange planer for Madakademiet, bl.a. i form af en masterclass for kokke og viste derefter rundt i de istandsatte lokaler. 10. klasse erhverv, som tidligere holdt til på en fabrik i Asnæs, er fra dette skoleår også placeret i Administrationscentret i Fårevejle, og fra næste år er det planen at udvide her med flere uddannelser, bl.a. gartner- og ernæringsassistent-uddannelsen ved EUX Roskilde.